Så här var det, och är det med punken i Sverige

Punken är som livsstil en era som både dött, och återuppstått på olika sätt ett flertal gånger, och ännu är inte punken död i Sverige, men finns numera i en mycket mindre skala än tidigare.

Betydelsen av ”Punk”, och ordet punk, omvandlades till vad det står för idag av Legs McNeil. Ordet ”Punk” var menat att smälta samman en viss typ av musik, klädstil och attityd. Föga anade nog denna person hur stort detta skulle bli. Tidigare hade punk varit något som stod för ligist.

Punken växte från början upp i Storbritannien under 70-talet och blev snabbt en växande subkultur, speciellt i Englands fattiga områden. Punken och dess musik spreds sedan med raketfart, och band som Ramones, New York Dolls och The Stooges står som föregångare till den stora grundpelaren i punk musiken, Sex Pistols.

Med Sex Pistols genombrott 1976, så blev punken spridd över andra delar av världen. I Sverige kom punken in något år senare, och vi kunde se den fenomenala tuppkammen spridas över riket med sina olika kraftiga färger. Punken blev en livsstil som satt som en nål i ögat på många. Speciellt så fick punkare oftast problem med raggare, som enligt sin egen stil står för Sverige och inte vill se något avskyvärt på stadens gator.

Efter detta så blev det under slutet av 1980-talet en tystnad i punkens historia, och många trodde att den dött ut. Så var inte fallet då den återkom under 1990-talet i olika extrema varianter.

Idag är det dock ganska tyst om punken, och punkarna. Det finns dock fortfarande tillhåll där det spelas punk musik, och vi får anta att en klick av punken fortfarande lever vidare. Dessa är bland annat Verket i Umeå, och Kafé 44 i Stockholm. Kanske kommer punken tillbaka igen, som alla musikstilar gjort genom tiderna. Frågan är bara vad de ska hitta på denna gång för att få folk att lyfta på ögonbrynen i denna allt mera luttrade värld.