Om den svenska fotbollsspelaren Klas Ingesson

Klas Inge ”Klabbe” Ingesson är född i Ödeshög 1968 och blev 46 år gammal, och avled i sin födelse ort den 29 oktober 2014. Klas Ingesson var en av Sveriges bästa fotbollsspelare under många år. Han var bland annat med i svenska A-landslagstruppen som tog bronsmedalj i fotbolls-VM 1994, vilket var en av de största svenska fotbollsbragderna för herrarna sedan fotbolls-VM 1948 och 1952.

Så tidigt som 2009 fann läkarna en kronisk blodcancer kallad myelom, vilket också var den sjukdom som denna kända och publikkära fotbollsspelare avled i sviterna av den 29 oktober förra året.

Detta var Klas Inge ”Klabbe” Ingesson

Redan som 18-åring så såg IFK Göteborg denna talang som börjat sin karriär i hemmaklubben Ödeshögs IK. Han värvades snabbt till IFK Göteborg där han fick sitt genombrott mellan åren 1987 till 1988.

Efter detta så blev han utlandsproffs i klubben KV Mechelen fram till 1993 då det blev välkända PSV Eindhoven som tog över detta svenska fotbollsproffs. Han lyckades dock aldrig ta en plats som ordinarie spelare i PSV Eindhoven, varvid han spelade för många klubbar i Europa under sin karriär. I vissa av dessa lyckades han ta en ordinarie plats, men i andra klubbar var konkurrensen om de hårda platserna för mittfältare för stor.

Klas Ingesson gjorde hela 57 stycken A-landslagskamper för Sverige i både EM, VM samt kval till dessa. Han avslutade sin 15 år långa karriär som fotbollsspelare 2001 i den italienska klubben US Lecce.

Efter sin karriär som aktiv fotbollsspelare så blev Klas Ingesson ordförande för sin hemmaklubb Ödeshögs IK. Det tog fram till 2011 innan han övertog som tränare för IF Elfsborgs ungdomssektion, och blev innan hans död även ordinarie tränare för IF Elfsborgs A-lag.

Vi tackar Klas Ingesson för alla sköna stunder som han gett alla oss fotbollsfans i Sverige under sin fotbollskarriär både i Sverige och som utlandsproffs. Tyvärr så gick han bort alltför tidigt, men vi får hoppas att han har det bra var han en fortsätter sin karriär i fotbollshimlen.