Centerpartiet ger förslag på lån till nyanlända

I en tid då vi har ett högt tryck på invandringen i Sverige kommer frågan om hur vi ska planera och hantera landets ekonomi upp. Detta är självklart kostsamt och påverkar vårt land på olika sätt. Centerpartiet kommer därför med förslaget om att nyanlända ska få ta ett lån, likt det CSN lån som studenter tar för att finansiera sina studier.

Centerpartiet menar att detta etableringslång på sikt kommer att minska kostnaderna för vårt flyktingmottagande och öka drivkraften för att komma i arbete menar Annie Lööf som själv precis kommit tillbaka från sin föräldraledighet. Det krävs konkreta och ansvarsfulla besparingar menar hon. Enligt detta förslag kommer etableringslånet att vara utformat ungefär som CSN lånet där 72 procent är lån och resterande ett bidrag. Nivån enligt förslaget kommer att vara ungefär som dagens etableringsersättning.

Vanligt att finansiera med lån i Sverige

I Sverige är vi vana att finansiera större utgifter med lån. Det första lånet vi tar i livet är för många CSN lånet vi tar för att studera, vilket är en fantastisk låneform som gör det möjligt för alla oavsett förutsättningar att kunna studera. Vi har också bolånen som gör det möjligt för oss att kunna köpa vår egen bostad. Det vi behöver göra om vi är intresserad av ett boende är att gå till sin bank och be om ett lånelöfte, sedan är det bara att buda efter sin budget.

Därefter finns en mängd olika låneformer, allt från mindre smslån till omstartslån för den som har hamnat i ekonomiska problem. Det kan dock vara bra om man jämför lån med varandra innan man bestämmer sig, för att veta vilken låneform som passar samt vad som skiljer mellan banker i ränta mm. Det är viktigt att tänka sig för innan man tar ett lån för att inte hamna i ekonomiska problem längre fram. Det kan vara bra att ha som regel att inte låna för konsumtion, däremot är det bra att möjligheten finns vid investeringar som rust av huset eller om du efter en akut oväntad utgift behöver pengar snabbt.

Etableringslånet i kort

Centerpartiet menar att vi på sikt kommer att spara pengar genom att erbjuda ett etableringslån istället för enbart bidrag till våra nyanlända. I korthet innebär detta att:

  • 25% av etableringslånet kommer vara bidrag och resterande 72% ett lån, precis som det studiemedel vi tar.
  • Driftkraften att snabbare komma i arbete kommer att öka
  • Vi kommer att spara drygt 3 miljarder kronor 2017
  • Fram till 2020 kommer vi att spara ca 16 miljarder kronor