Kända svenska symboler

Vad är typiskt svensk? Vad är det som kännetecknar oss i Sverige när det kommer till symboler, företag och andra saker. Om du skulle få besök av personer från ett annat land, vad skulle du då rekommendera dem att besöka och uppleva i Sverige? Det kan vara svårt att säga exakt vad det är, men vi ska försöka att ge en bild av Sverige med några av de allra typiska symbolerna.

Dalahästarna

Dalahästarna och tillverkningen är någonting som man verkligen måste se och uppleva. Det är en svensk symbol som är känd över hela världen. Det är en av de mest sålda souvenirerna i alla kategorier. Det är en rödmålad trähäst som är dekorerad med grimma och sele. Dalahästarna kom till genom möbelsnickerier på 1600-talet och tillverkades av spillmaterialet från möbelproduktionen. Sedan såldes dessa på marknader i Mellansverige. Världens största dalahäst finns i Avesta och den är 13 meter hög. Idag görs all tillverkning i Nusnäs och man säljer för ungefär 24 miljoner kronor per år. I Nusnäs finns också ett museum som man kan besöka för att lära sig om hela historien kring denna svenska symbol.

Hälsingegårdarna

I Hälsingland ligger många av bra bevarade gårdar som var en speciell byggtradition. Det är idag ett av våra viktigaste kulturarv. Det står för och representerar bondesamhället som var utbrett över Sverige på främst 1800-talet. Även insidan på hälsingegårdarna är väl bevarade och det är som att kliva flera hundra år tillbaka i tiden när man besöker dem. Hälsingegårdarna är också en del av världsarvet. Här är några gårdar som ingår i det, som också går att besökas:

Gästgivars i Vallsta
Bommars i Letsbo, nordväst om Ljusdal
Fågelsjö Gammelgård i Fågelsjö
Kristofers i Stene utanför Järvsö
Jon-Lars i Långhed, norr om Alfta
Erik-Anders i Asta utanför Söderala
Pallars i Långhed, Alfta

Vasamuseet

Det är ett stort intresse för den stora krigsregalen Vasa som inte kom lägre än några meter utanför hamnen när den sjösattes. Den var färdig 1627 och skulle ut på sin jungfruresa 1628 men sjönk direkt och mellan 30 – 50 människor dog i vattnet. Skeppet var felkonstruerat från början men allt godkändes ändå. Efter 1600-talet så glömde man bort skeppet och det dröjde till 1800-talet innan man återupptog jakten på att hitta vraket i vattnet. Men då lyckades man aldrig lokalisera skeppet. Efter 150 år letade amatörforskare och ingenjören Anders Franzén efter skeppet och hittade faktiskt platsen där Vasa låg. Detta var 1956 och 1961 bärgade man upp Vasa från havets botten. Idag går det att besöka museet där Vasa står. I Stockholm finns Vasamuseet där man kan skåda detta stora skepp som misslyckades på sin första resa.

Gränna och polkagrisarna

Polkagrisar är ett hårt godis som man ofta förknippar med Sverige och Gränna. Det är ett godis som förekommer för det mesta vid julen. Det är också ett populärt turistmål dit man kan åka för att se hur tillverkningen går till och även lära sig att göra egna polkagrisar. I Gränna utser man varje år den bästa sockerbagaren.