Kultur på tv och radio

Först ska vi berätta lite om radio och tv-historia innan vi går in på speciella kulturer.

Svensk radiohistoria startar 1925 med att AB Radiotjänst börjar sända nyheter och program under några timmar per dag. Den första radiorösten som presenterade programmen var Sven Jerring. Först och främst var det bara nyheter som förmedlades. Det blev en revolution att gå från det skrivna ordet till att höra det direkt i en radio. Det var en del i nyhetsutvecklingen. Ungefär som när internet kom, det var lika med radio. Nyheter kunde nu spridas mycket snabbare. Hade man en radioapparat i hemmet så kunde man höra nyheterna ett par dagar innan någon dagstidning kom ut.

Televisionen eller TV som man kallar det för hade officiell premiär 1956. Även det blev en revolution i hur vi konsumerade information. Först kom radion med rösten och sedan kom den rörliga bilden där man också kunde höra alla prata. Fram till 1987 hade Sveriges Television monopol på alla radio- och tv-sändningar i Sverige. Men då bröts deras monopol när kabel-TV kom instormades i Sverige och man kunde montera upp satellitantenner på husen för att ta emot sändningar från utlandet. TV3, TV1000, Filmnet och SF Succé har flera kanaler som rullade in i de svenska folkhemmen.

I och med tv så kunde vi konsumera mer kultur genom apparaterna. På ett sätt var det bra för den stora massan att informationen kunde föras över på ett enklare sätt. Man kunde lära sig mer genom att se på reportage, nyheter osv. Även om tidningar och radio gav ganska mycket så fick man en helhetsbild av rörliga bilder. Det gick att besöka en annan stad på andra sidan jordklotet utan att behöva röra sig en centimeter från tv-soffa.

Tv och radio-program som tillhör den svenska kulturen

Ett av de första radioprogrammen som sändes var Barnens Brevlåda. Det var ett barnprogram i radio som leddes av Sven Jerring. Han kallades för ”Farbror Sven” av hela svenska folket. Det var ett radioprogram som spelades in från 1925 – 1972 och är en av de största produktionerna i radiohistorien. Programmet sändes hela 1785 gånger.

En av de allra största radio och tv-profilerna var Lennart Hyland. Han började sin succékarriär som radioprogramledare med programmet Karusellen som började sändas i Sveriges Radio 1951. Det var framträdanden och intervjuer, han var väldigt bra på att prata med folk. Ett av de mest kända framträdanden i Karusellen var när Snoddas sjöng Flottarkärlek, som är ett annat kulturarv.

Inom tv var det också Lennart Hyland som dominerade ett tag med programmet Hylands Hörna. Det var en föregångare till dagens svenska ”talkshows” där han tog emot Sveriges kändiselit. Hylands Hörna sändes från 1962 – 1983. Ett exempel på gäster som besökte programmet Hylands Hörna:

Stadsministern Tage Erlander
Sångaren Kyu Sakamoto
Thore Skogman
Per Oscarsson

Det sista namnet gjorde också en så kallad ”kupp” när han gästade tv-programmet. Han började klä av sig till bara underbyxorna och propagerade för ett naturligt förhållningsätt gentemot nakenheten. Det var någonting som aldrig hade hänt förutom och just för att det var i direktsändning blev det stor uppståndelse.