Kulturen i Sverige

Vi har nästan alltid haft en stark växande kultur i Sverige. Det har varit ganska fritt att utforska alla olika delar och att utvecklas. Det är också någonting som anses vara över en lång tid. Svensk kultur kan handla om så många saker. Det kan vara den mat som vi äter. Alla känner till att svenska köttbullar är något av en tradition, en matkultur i landet.

Under vikingatiden i Sverige hämtade vi bara inspiration och anammade andra saker från Norden. Den svenska kulturen stannade bara inom gränserna. Under medeltiden såg det annorlunda ut för då började vi bli kristna och den katolska kyrkan spelade en allt större roll i samhället. Under medeltiden hämtade vi in mycket tysk kultur till Sverige till följd att den katolska kyrkan hade etablerat sig. Under denna tid var det bara de som vad högt uppsatta och intellektuella som fick förkovra sig i den kultur som fanns i Sverige. Kyrkan styrde all utbildning med järnhand och det var där som större delen av den svenska kulturen fanns och utvecklades.

Svensk litteratur har varit någonting som har satt stora spår i vår kulturhistoria. Ända sedan vikingatiden har man velat skriva ut litterära verk och den drivkraften har också gjort så att vårt språk har utvecklats. Det finns många författare som har skrivit oförglömliga litterära verk som idag är en del av vårt kulturarv. En person som dominerade stora delar av 1800-talets slut var August Strindberg. Han föddes i Stockholm 1849 och fick sitt genombrott med boken Röda Rummet som publicerades 1879. August Strindberg införde i och med denna bok naturalismen till Sverige. Även en annan bok, Fröken Julie publicerades 1888 och den lever fortfarande kvar idag. På senare år har man satt upp den på teater, det är en klassiker i svensk kulturhistoria.

Om vi fortsätter på författarskapet och litteraturen som kultur i Sverige så kan vi hoppa fram ett par år i tiden. Nämligen till Astrid Lindgrens stora kulturskatt som hon har lämnat efter sig. På 40-talet kom det berättelser och böcker som aldrig kommer att dö ut. Det är berättelser som är så inarbetad i vår litterära kultur så att alla generationer kommer förr eller senare i kontakt med hennes verk.

En del av Astrid Lindgrens stora kulturskatt

Pippi Långstrump
Kalle Blomkvist
Barnen i Bullerbyn
Nils Karlsson Pyssling
Mio min Mio
Karlsson på Taket
Lotta på Bråkmakargatan
Madicken
Emil i Lönneberga
Vi på Saltkråkan
Bröderna Lejonhjärta
Ronja Rövardotter

Högtider

I Sverige har vi också ganska unika högtider som är en del av vår kultur. Det är speciella traditioner som infinner sig på utsatta datum flera gånger per år. Midsommar som ett exempel. Där firar vi in sommarsolståndet och den gröna tid som väntar oss. Vi dansar runt en beklädd midsommarstång och sjunger sånger och visor. Maten på midsommar är också en del av kulturen. Då ska det ätas sill och potatis och gärna sköljas ner med en sup. Alkoholkulturen runt midsommar är också någonting som har levt kvar i många år. Det är också en av de allra stökigaste helgerna på året. Så har det nästan alltid varit, i alla tider.