Svensk musikkultur

Musiken i Sverige fick en väldigt stor spridning på landsbygden. Då var det främst spelmansmusik och folkmusik. Den typen av musik lever fortfarande kvar idag. Den musiken är ett stort kulturarv som man värnar om. Speciellt spelmansmusiken som har olika festivaler och stämmor som hålls runt om i landet varje år. Det är en gammal musikform som man håller sig kvar vid. Ett återkommande evenemang i Sverige är Delsbo spelmansstämma som man anordnar i Hälsingland under juli månad. Där gör man först en traditionell kyrkbåtsrodd till kyrkan för att sedan delta i en gudstjänst. Därefter beger man sig till bygdegårdarna och börjar festen. Det är en folkfest för alla åldrar där man kan vara med och spela, dansa och sjunga. För de mindre barnen så finns det underhållning.

En personlighet som har haft stor betydelse för den svenska musiken är Carl Michael Bellman som levde under 1700-talet. Han var en svensk diktare och spelman i Stockholm. En man som blev väldigt inspirerad av Bellman var Evert Taube som var en vissångare på 1900-talet. Han föddes 1890 och gick bort 1976. Några av hans mest betydelsefulla verk som vissångare var

Balladen om briggen “Blue Bird” av Hull
Brevet från Lillan (Pappa kom hem)
Byssan lull
Flickan i Havanna
Änglamark

Det är sånger och visor som är en del av det svenska kulturarvet. Än idag så spelar man in nya versioner av hans låtar.

Cornelis Vreeswijk har också lämnat efter sig en stor musikskatt och gjort ett avtryck med sina sånger i den svenska kulturen. Han fick sitt genombrott på 60-talet med albumet Ballader och oförskämdheter. Han var också bra vän med en annan känd sångare, spelman och trubadur vid namn Fred Åkerström. Några av Cornelis bästa alster är:

Polaren Per
Brev från kolonien
Balladen om herr Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind
Felicia adjö

Om vi ska gå in på nutidshistoria och lite lägre fram än 80-talet så har vi haft flera stora artister som har slagit igenom stort. Abba är ett popband som slog igenom med låten Waterloo på Eurovisionslagerfestavalen 1974. Man fick sedan mängder med framgångar, både i Sverige och övriga världen. Abba ses som ett av Sveriges mest kända varumärken genom tiderna.

Ett annat stort musikarv är Roxette. Bandet bestående av Per Gessle och Marie Fredriksson har sålt över 70 miljoner skivor världen över. Deras stora framgång blev i samband med deras världsturné ”Join the Joyride World Tour” som man åkte på mellan 1991-1992. Låtar som man aldrig glömmer från Roxette är:

Listen to Your Heart
The Look
Sleeping in My Car
It Must Have Been Love
Dressed for Success

Vi har också några unika kulturarv inom musiken i Sverige. Visste du att det finns tre stycken saker som knappt finns i någon annat land än hos oss?

Det första är ett instrument som heter nyckelharpa. Instrumentet finns inte någon annan stans än hos oss. Sedan är det sångsättet ”kulning” som användes i vallmusiken, finns bara här i Skandinavien. Dansmusiken är också unikt för Sverige och Skandinavien.